Wiosna

Wiosna

niedziela, 20 kwietnia 2014

Baba wielkanocna

Szukałam przepisu na babę, niekoniecznie drożdżową. Miał być łatwy ,
szybki i przyjemny do wykonania. Znalazłam w sieci taki oto przepis
i dzielę się nim, bo warto spróbować.

Baba wielkanocna :

3 jajka
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki pszennej
½ szkl. oleju
½ szkl. mleka
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kandyzowana skórka pomarańczowa (opcjonalnie)

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Smarujemy tłuszczem
i wysypujemy mąką formę na babkę z kominkiem .
Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy je z cukrem na 
gładką masę. Wlewamy mleko oraz olej .Stopniowo dodajemy 
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas ubijając. 
Ubijamy pianę z białek. Delikatnie mieszamy ją z ciastem już
nie ubijając. Dosypujemy skórkę pomarańczową.
Ciasto wlewamy do formy i pieczemy na drugiej półce od dołu
(grzałka góra-dół) ok. 50 min. do suchego patyczka.
Babę wyciągamy z pieca i kilkanaście minut studzimy w formie.
Następnie wyciągamy ją na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.
Babę dekorujemy lukrem. 

Lukier :

8 łyżek cukru pudru
sok z połowy z cytryny

Cukier przesiewamy i ucierając stopniowo dodajemy po 
odrobinie soku z cytryny. Lukier ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Wystudzoną babę ozdabiamy lukrem.

Baba jest najlepsza tego samego dnia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz