Jestem zwolenniczką wszystkiego, co naturalne i zdrowe, domowej roboty.
Nie mam nic przciwko budyniom w proszku, ale dlaczego nie spróbować
zrobić własnego? Mam wrażenie, że budynie z proszku są bardzo słodkie.
Własny możemy dosłodzić według własnego uznania.
Budyń jest kremowy i pyszny.
Budyń czekoladowy:
4 porcje
500 ml zimnego mleka
2-3 łyżki ciemnego kakao lub 60 g tartej dobrej czekolady
5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki cukru
1 łyżka masła
450 ml mleka zagotowujemy razem z masłem i czekoladą lub kakao.
W osobnym naczyniu mieszamy 50 ml zimnego mleka
z mąką ziemniaczaną i cukrem.Gorące mleko zdejmujemy z ognia i wlewamy powoli zimną mieszaninę energicznie mieszając rózgą, pilnujemy
aby nie porobiły się grudki. Zagotowujemy budyń do pierwszych
"bąbelków". Zdejmujemy z ognia i przelewamy do pucharków,
studzimy. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz