Ciasto
owocowe:
Używam
jako miarki kubka 300 ml.
1
kubek cukru
1
cukier waniliowy
5
jajek
1,5
kubka mąki
3
łyżeczki proszku do pieczenia
0,5
kubka oleju
owoce
ok.1 kg
Ubić
pianę z białek dodając na końcu ubijania cukier i cukier
waniliowy. Dodać
żółtka, mieszając delikatnie. Dosypywać stopniowo przesianą mąkę zmieszaną
z proszkiem do pieczenia, na koniec wlać olej. Wylać na wysmarowaną masłem
żółtka, mieszając delikatnie. Dosypywać stopniowo przesianą mąkę zmieszaną
z proszkiem do pieczenia, na koniec wlać olej. Wylać na wysmarowaną masłem
i wysypaną bułką tartą blaszkę (może
być duża, ciasto będzie wysokie). Wyłożyć
na wierzch owoce (jabłka pokrojone w plasterki,połówki śliwek, rabarbar itp.),
powciskać je w ciasto. Piec ok.40-50 min. (do suchego patyczka) w piekarniku
na wierzch owoce (jabłka pokrojone w plasterki,połówki śliwek, rabarbar itp.),
powciskać je w ciasto. Piec ok.40-50 min. (do suchego patyczka) w piekarniku
nagrzanym do 180°C. Im ciasto wyższe, tym dłużej pieczemy .
Sposób drugi, szybszy : ubić całe jajka z cukrem na puszysty kogel mogel.
Następnie dodać po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz
cukier waniliowy już nie ubijając, lecz mieszając delikatnie rózgą. Na koniec wlać olej i wylać ciasto na blaszkę. Na wierzch wyłożyć owoce.
Sposób drugi, szybszy : ubić całe jajka z cukrem na puszysty kogel mogel.
Następnie dodać po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz
cukier waniliowy już nie ubijając, lecz mieszając delikatnie rózgą. Na koniec wlać olej i wylać ciasto na blaszkę. Na wierzch wyłożyć owoce.
Moje
dzieci najbardziej lubią wersję z rabarbarem, ja lubię każdą ;-)
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz