Wiosna

Wiosna

piątek, 16 listopada 2012

Ciasto owocowe

Jako,że moja córka uczęszcza na zajęcia taneczne, poczułam się w obowiązku wspomóc działalność zespołu i zgłosiłam się do upieczenia ciasta na imprezę związaną z tematem. Od kilku lat jestem w posiadaniu przepisu, który jeszcze NIGDY mnie nie zawiódł. Ciasto jest na dużą blachę ,moja ma 24cmx40cm.

Ciasto owocowe:

Używam jako miarki kubka 300 ml.
1 kubek cukru
1 cukier waniliowy
5 jajek
1,5 kubka mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kubka oleju
owoce ok.1 kg

Ubić pianę z białek dodając na końcu ubijania cukier i cukier waniliowy. Dodać
żółtka, mieszając delikatnie. Dosypywać stopniowo przesianą mąkę zmieszaną
z proszkiem do pieczenia, na koniec wlać olej. Wylać na wysmarowaną masłem 
i wysypaną bułką tartą blaszkę (może być duża, ciasto będzie wysokie). Wyłożyć 
na wierzch owoce (jabłka pokrojone w plasterki,połówki śliwek, rabarbar itp.),
powciskać je w ciasto. Piec ok.40-50 min. (do suchego patyczka) w piekarniku 
nagrzanym do 180°C. Im ciasto wyższe, tym dłużej pieczemy .

Sposób drugi, szybszy : ubić całe jajka z cukrem na puszysty kogel mogel. 
Następnie dodać po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz
cukier waniliowy już nie ubijając, lecz mieszając delikatnie rózgą. Na koniec wlać olej i wylać ciasto na blaszkę. Na wierzch wyłożyć owoce.



Moje dzieci najbardziej lubią wersję z rabarbarem,  ja lubię każdą ;-) . 
W wersji De Lux można zrobić kruszonkę. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz