Wiosna

Wiosna

poniedziałek, 11 marca 2013

Szybkie Napoleonki

Kiedy mam w lodówce ciasto francuskie, robię dzieciakom szybkie Napoleonki,
które uwielbiają. Wypróbowałam dwa rodzaje kremu, stwierdziły, że lepszy jest 
w wersji jajeczno - mlecznej, zaczerpniętej z TEJ strony, więc podaję oba.

Szybkie Napoleonki :

na 6 sporych porcji
1 opakowanie ciasta francuskiego
Ciasto wyjmujemy z lodówki ok.2 godziny przed pieczeniem.
Rozwijamy je delikatnie i pieczemy podzielone na dwa równe
blaty w temp.190°C (grzałka górna-dolna) ok.20min. Jeśli ciasto
mocno sie podnosi,można je dociskać od czasu do czasu płaską łopatką kuchenną.
Kiedy się upiecze, odstawiamy do przestygnięcia. 

Krem I 
opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
1,5 szkl.mleka
2 łyżki masła
Przyrządzamy budyń wg opisu na opakowaniu,
lecz w mniejszej ilości mleka,kiedy jest ugotowany,
dodajemy do niego masło.Lekko przestudzamy.

Krem II
1,5 szkl. mleka
¼ szkl.cukru
pół paczuszki cukru waniliowego
2 duże jajka
2 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła 
Zagotowujemy 1 szkl. mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W pojemniku
mieszamy ze sobą 0,5 szkl.mleka ,jajka i obie mąki ubijając rózgą. Masę
wlewamy powoli do gotującego się mleka cały czas mieszając, bo szybko
gęstnieje.W razie potrzeby można całość zmiksować,gdyby pojawiły się
grudki.Do gotowej masy dodajemy masło i mieszamy.Lekko przestudzamy. 

Wykładamy warstwami na jeden z blatów upieczonego ciasta.Nie wylewamy wszystkiego od razu,bo może spłynąć.Kiedy już wyłożymy całą masę,nakładamy
drugi blat odwracając go spodem do góry.Lekko dociskamy i ewentualnie 
wyrównujemy nożem boki,jeśli masa wypłynęła. Posypujemy obficie cukrem-pudrem 
i kroimy ostrożnie ząbkowanym nożem.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz