Wiosna

Wiosna

wtorek, 11 czerwca 2013

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i brzoskwiniami

Idąc tropem mojej poprzedniej rolady ,tak chwalonej przez moje dzieci,
tym razem urozmaiciłam jej smak brzoskwiniami z puszki . Wyszła przepyszna,
lekka i delikatna w smaku .

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i brzoskwiniami:

Ciasto:
przepis znajduje się TUTAJ

Po upieczeniu zawinęłam ciasto w ściereczkę posypaną cukrem pudrem
i ubiłam śmietanę.

Masa:
500 ml śmietany kremówki
1-2 fixy do śmietany
6 połówek brzoskwiń z puszki
1 łyżeczka żelatyny w proszku
3 łyżki cukru

Śmietanę ubiłam wraz z fixem na sztywno ,dodałam cukier, a dla lepszego
usztywnienia dodałam żelatynę .W tym celu 1 łyżeczkę żelatyny
zalałam niewielką ilością wrzątku , dokładnie rozpuściłam
i kiedy lekko przestygła , cienką strużką wlałam do śmietany
dokładnie ubijając. Brzoskwinie pokroiłam w drobną kosteczkę .
Dodałam je do ubitej śmietany i wymieszałam .
Odwinęłam ciasto i rozsmarowałam równomiernie śmietanę
z brzoskwiniami .Zwinęłam roladę wzdłuż dłuższego brzegu ,
zawinęłam w folię aluminiową i wstawiłam do lodówki na godzinę
do stężenia . Przed podaniem posypałam roladę cukrem pudrem.
Tym razem również wyszła rewelacyjnie .
Polecam.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz