Buszując po internecie natknęłam się na fajny przepis. Ciasto jest bardzo
proste w wykonaniu, piecze się krótko, po prostu idealne do popołudniowej herbatki. Jest to inna, bogatsza, wersja najpopularniejszego angielskiego ciasta Victoria Sponge Cake .
Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania , bo spodziewałam się
dość suchej babki, a otrzymałam wilgotne, przepyszne ciasto
gdzie smak i aromat cytryn doskonale równoważy słodycz.
Lemon Drizzle Cake ("Ciasto zroszone cytryną")
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
200 g mąki
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z dwóch cytryn
Syrop:
sok z dwóch cytryn
90 g cukru pudru
Masło ucieramy z cukrem , dodajemy sól i wbijamy kolejno
po jednym jajku ucierając . Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
do pieczenia oraz skórkę otartą z cytryn. Można również część mąki
zastąpić mielonymi migdałami . Dno tortownicy 24 cm wykładamy
papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy bułką
tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 170ºC (grzałka góra-dół).
Ciasto przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika
na drugą półkę od dołu. Pieczemy ok. 30-35 min. do suchego
patyczka. W międzyczasie przygotowujemy syrop mieszając
sok z dwóch cytryn z cukrem pudrem podgrzewając aż do rozpuszczenia
się cukru. Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto skrapiamy syropem,
nakłuwając je wcześniej patyczkiem, aby syrop mógł wniknąć wgłąb.
Ciasto możemy przekroić na dwa blaty i posmarować dżemem
morelowym. Doskonale smakuje podane z bitą śmietaną lub
lodami waniliowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz