Czerwone porzeczki. Śliczne ,błyszczące koraliki, aczkolwiek
kwaśne. Wspaniałe jako galaretka lub dżem, doskonałe do przekładania słodkich
ciast lub dodatek do naleśników. W tym roku znalazłam fajny przepis
tutaj i połączyłam porzeczki z jabłkami. Powstał wyśmienity dżem.
Dżem z czerwonych porzeczek z jabłkami
1,2 kg porzeczek
2 jabłka
500 g cukru
wanilia
Porzeczki umyłam, obrałam z szypułek, przełożyłam do rondla
z grubym dnem, zasypałam cukrem i podgrzewałam, mieszając,
aby sie nie przypaliło. Wytworzyło się mnóstwo soku.
Jabłka obrałam, starłam na grubych oczkach tarki i dodałam
do porzeczek. Całość podgrzewałam około godziny.
Odstawiłam na noc. Na drugi dzień znów podgrzewałam około godziny.
Dżem powoli gęstniał. Dodałam pół laski wanilii, wyskrobując uprzednio
ziarenka. Dżem ponownie odstawiłam. Kiedy ostygł, podgrzewałam
go ponownie przez godzinę ,aż zrobił się zupełnie gęsty.
Przełożyłam go do słoiczków, mocno zakręciłam i odstawiłam
do góry dnem na kilkanaście minut aby słoiczki się pozamykały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz