Lato w pełni i dostatek owoców i warzyw, aby z nich robić przetwory.
Tym razem padło na pikle. W naszym ogródku obrodziły ogórki, na naszym
stole królują małosolne ,część ogórków jednak tak wyrosła, że
postanowiłam zrobić moje pierwsze w życiu pikle.
Pikle z ogórków:
2,5 kg ogórków
1,5 łyżki soli
1 duży ząbek czosnku
Zalewa:
800 ml wody
250 ml octu 10%
1 cebula
1 liść laurowy
kilka kulek pieprzu
2,5 łyżeczki soli
2,5 łyżeczki cukru
Pikle:
kolendra
czosnek
chrzan
ziele angielskie
Ogórki myjemy i obieramy. Kroimy na ósemki i wydrążamy
pestki. Przekładamy do miski i zasypujemy solą oraz dodajemy
przeciśnięty czosnek. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy
na noc w chłodne miejsce. Następnie ogórki płuczemy i osuszamy.
Przekładamy je do słoików. Moje są półlitrowe. Układamy dość
ciasno pionowo. Do każdego słoika dodajemy kawałek chrzanu,
ćwierć łyżeczki nasion kolendry, ząbek czosnku i kulkę ziela angielskiego.
Można użyć oczywiście gorczycy, ja postanowiłam poeksperymentować.
Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cebulę w piórkach ,przyprawy,
sól i cukier. Zalewę gotujemy około 10 minut. Gorącą zalewamy
nasze ogórki w słoikach, do każdego rozkładamy cebulę z zalewy.
Na wierzch każdego słoika lejemy łyżkę oliwy.
Słoiki pasteryzujemy 15 min. od zagotowania wody.
Wyszło mi 5 słoików z piklami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz