Wiosna

Wiosna

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Wigilijna kapusta z grzybami

Nie wyobrażam sobie Wigilii bez kapusty z grzybami. Mogę jeść ją
przez kolejny tydzień ,zagryzając smażoną rybą. Ach,kocham święta!

Kapusta z grzybami:

ok. 1 kg kiszonej kapusty
50 g suszonych grzybów
1 duża cebula
50 g masła
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego 
odrobina kminku
sól,pieprz

Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą. Siekamy drobno i wrzucamy do garnka. Dusimy w niewielkiej ilości wody do miękkości. Grzyby zalewamy
wrzątkiem i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 45 minut, następnie odcedzamy je 
z wywaru, zachowując go np. do świątecznego barszczu. Kroimy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do kapusty. Cebulę drobno siekamy w kosteczkę
i szklimy na maśle.Dorzucamy do kapusty. Spory dodatek masła nadaje kapuście wspaniały , delikatny smak. Solimy i posypujemy pieprzem do smaku,
dodajemy odrobinę kminku. Kapustę najlepiej przygotować dwa dni wczesniej,
aby podgrzac ją jeszcze, bo musi się przegryźć. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz