Wiosna

Wiosna

niedziela, 17 listopada 2013

Tzatziki

Uwielbiam Tzatziki. Grecki sos na bazie jogurtu z niesamowitym, 
czosnkowym aromatem. Doskonały dodatek do gyrosa, dań mięsnych
z grilla, jako sos do pieczywa czosnkowego. W tureckiej wersji cacik
jest rzadszy. Bazą pozostaje natomiast jogurt, zielony ogórek, czosnek i oliwa.

Tzatziki :

1 duży jogurt grecki
2-3 ząbki czosnku
1/3 ogórka długiego
1 łyżka oliwy
sól,pieprz

Ogórka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Solimy go lekko
i pozostawiamy chwilę. Można go osączyc z wytworzonej wody, ja ją
zostawiam. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do ogórka, dodajemy cały jogurt oraz oliwę. Solimy i pieprzymy do smaku, pieprzu dajemy odrobinę.
Mieszamy całość dokładnie i wstawiamy na godzinę do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz