Wiosna

Wiosna

czwartek, 31 października 2013

Paluchy wiedźmy

Od wielu lat tradycyjnie w wieczór Halloween piekę z dzieciakami Paluchy Wiedźmy. Dzieci czekają na ten moment cały rok, to najlepsza zabawa i świetny sposób na wspólnie spędzony wieczór w kuchni.

Paluchy Wiedźmy :
na ok. 70 szt.

300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
1 jajko
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
aromat waniliowy
całe migdały
dżem

Zalewamy wrzątkiem ok. 40 szt. migdałów. Kiedy skórka się namoczy, obieramy je i rozdzielamy każdy migdał na pół,będą to nasze "paznokcie". Schłodzone masło siekamy z mąką i cukrem, dodajemy jajko, sól, proszek do pieczenia oraz aromat. Szybko zagniatamy ciasto tylko do momentu dokładnego połączenia się składników i chowamy je do lodówki owinięte w folię spożywczą. Przygotowujemy blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 165°C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i formujemy nasze paluchy, czyli robimy wałeczek o grubości małego palca , długości ok. 4,5 cm i nacinamy lekko nożem trzy kreseczki w połowie palucha, aby wyglądał on realistycznie.
W końcówkę palucha wgniatamy lekko półmigdała płaską stroną do dołu. Paluchy układamy na blasze w pewnych odstępach, bo trochę urosną. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy ok. 20 min do lekkiego zrumienienia się paluchów. Kiedy przestygną przystępujemy do zdobienia.
Odrywamy delikatnie migdał i kładziemy w to miejsce odrobinkę czerwonego dżemu .Przykładamy spowrotem migdał lekko dociskając. W ten sposób
mamy krwiste paznokcie.
Strrrrrasznego smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz