Pieczone jabłka i słodka kruszonka. Ten zestaw jest jednym z najpyszniejszych
słodkich dań w mojej kuchni . Do tego mnóstwo cynamonu dla ocieplenia
dania i żadne jesienne chłody nie są nam groźne.
Pracując kiedyś w irlandzkim Coffe Shop poprosiłam o przepis na jego
Apple Crumble tamtejszego kucharza .Miał na imię Henry , był z Indii i imię jego było "przybrane" , bo oryginalne było nie do zapamietania . Był przezabawnym człowiekiem i fajnym kolegą . Deser ten podaje się na ciepło z wielkim kleksem ubitej, niesłodzonej śmietany lub z lodami waniliowymi .
Apple crumble :
ok.1,5 kg jabłek
4-5 łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu
na kruszonkę:
114 g masła (4 oz.)
227 g mąki (8 oz.)
114 g brązowego cukru (4 oz.)
57 g posiekanych orzechów włoskich (2 oz.)
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C .
Jabłka obieramy i pozbawiamy pestek . Ścieramy na plasterki .
Dusimy z cukrem kilkanaście minut, dodajemy cynamon.
Wykładamy jabłka do żaroodpornego naczynia , aby sięgały
do ¾ wysokości ,dodatkowo można je posypać cynamonem .
Przygotowujemy kruszonkę :
wszystkie składniki wrzucamy do miski i rozcieramy palcami
do uzyskania okruchów . Kruszonkę wysypujemy na jabłka i rozkładamy
równomiernie . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy
ok. 25 minut do zrumienienia się kruszonki . Podajemy z bita śmietaną
lub lodami .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz