Wiosna

Wiosna

wtorek, 9 kwietnia 2013

Krokiety z mięsem

Robię je chętnie. Najczęściej używam mięsa wołowego,
które zostało z rosołu lub bulionu. Używam również mięsa
z pieczeni, jeśli zrobiłam większą ilość. Podane z filiżanką
czerwonego barszczu lub bulionu są idealnym daniem,które
nas rozgrzeje w chłodny,deszczowy dzień.
Przepis na naleśniki znajduje się TUTAJ :

Krokiety z mięsem:

na ok.15 szt.
ok.500 g mięsa
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżka śmietany
2 jajka do farszu + 2 jajka do panierowania
bułka tarta
tłuszcz do smażenia

Cebulę drobno posiekaną podsmażamy na tłuszczu,dorzucamy posiekany
czosnek pilnując aby się nie przypalił. Mięso mielimy w maszynce wraz
z przesmażoną cebulą. Wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem,dokładnie
mieszamy. Dodajemy śmietany,jeśli farsz jest za suchy.
Dzielimy farsz na równe porcje wielkości sporej mandarynki. Nakładamy
farsz na środek naleśnika,prawy i lewy brzeg zakładamy do środka tak,aby
nie zachodziły na siebie. Rolujemy naleśnik lekko go spłaszczając.
Panierujemy w jajku i bułce tartej,smażymy na patelni na złoty kolor.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz