mając 14 lat.Zawsze wychodziły doskonałe. Zawsze
miałam mniejszą patelnię
20 cm i swój koronny przepis, ale odkąd moja patelnia zmieniła rozmiar na 24 cm
20 cm i swój koronny przepis, ale odkąd moja patelnia zmieniła rozmiar na 24 cm
to i przepis "urósł".Używam
patelni ceramicznej, specjalnej do naleśników.
Naleśniki
:
porcja
ok.15-16 szt. na dużą patelnię
3
jajka
1,5
szklanki mleka
1,5
szklanki wody
szczypta
soli
300
g mąki pszennej
Wlewamy
mleko i wodę do wysokiego naczynia, następnie
wbijamy jajka,
dodajemy sól. Mieszamy wszystko rózgą lub mikserem na niedużych obrotach
unikając tworzenia się piany.Powoli dosypujemy mąki i nadal ubijamy, do
momentu rozbicia wszelkich grudek. Najlepiej jest odstawić ciasto na ok. pół
godziny aby "odpoczęło". Przystępujemy do smażenia.Rozgrzewamy mocno
dodajemy sól. Mieszamy wszystko rózgą lub mikserem na niedużych obrotach
unikając tworzenia się piany.Powoli dosypujemy mąki i nadal ubijamy, do
momentu rozbicia wszelkich grudek. Najlepiej jest odstawić ciasto na ok. pół
godziny aby "odpoczęło". Przystępujemy do smażenia.Rozgrzewamy mocno
patelnię
i smarujemy cienko olejem . Ja używam do tego silikonowego
pędzla.
Wylewamy ciasto mając patelnię w dłoni i poruszamy nią do momentu
Wylewamy ciasto mając patelnię w dłoni i poruszamy nią do momentu
pokrycia
całej powierzchni równomierną cienką warstwą. Smażymy aż powierzchnia
zetnie się, a brzegi zaczną lekko brązowić. Odwracamy
naleśnik szeroką łopatką podważając go delikatnie,żeby nie
uszkodzić naszego dzieła. Dosmażamy bardzo
krótko i zdejmujemy naleśnik na odwrócony do góry dnem talerz, aby brzegi nam
się nie strzępiły. Tak smażymy aż do wyczerpania ciasta. Teraz możemy sobie
przyrządzić pyszny deser smarując naleśniki dżemem, lub przeznaczając je na krokiety .
krótko i zdejmujemy naleśnik na odwrócony do góry dnem talerz, aby brzegi nam
się nie strzępiły. Tak smażymy aż do wyczerpania ciasta. Teraz możemy sobie
przyrządzić pyszny deser smarując naleśniki dżemem, lub przeznaczając je na krokiety .

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz