Wiosna

Wiosna

środa, 16 stycznia 2013

Naleśniki

Naleśniki to jedna z pierwszych potraw, które przyrządziłam w życiu, jakoś tak 
mając 14 lat.Zawsze wychodziły doskonałe. Zawsze miałam mniejszą patelnię
20 cm i swój koronny przepis, ale odkąd moja patelnia zmieniła rozmiar na 24 cm 
to i przepis "urósł".Używam patelni ceramicznej, specjalnej do naleśników.

Naleśniki :

porcja ok.15-16 szt. na dużą patelnię
3 jajka
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
szczypta soli
300 g mąki pszennej

Wlewamy mleko i wodę do wysokiego naczynia, następnie wbijamy jajka,
dodajemy sól. Mieszamy wszystko rózgą lub mikserem na niedużych obrotach
unikając tworzenia się piany.Powoli dosypujemy mąki i nadal ubijamy, do
momentu rozbicia wszelkich grudek. Najlepiej jest odstawić ciasto na ok. pół
godziny aby "odpoczęło". Przystępujemy do smażenia.Rozgrzewamy mocno
patelnię i smarujemy cienko olejem . Ja używam do tego silikonowego pędzla. 
Wylewamy ciasto mając patelnię w dłoni i poruszamy nią do momentu 
pokrycia całej powierzchni równomierną cienką warstwą. Smażymy aż powierzchnia zetnie się, a brzegi zaczną lekko brązowić. Odwracamy naleśnik szeroką łopatką podważając go delikatnie,żeby nie uszkodzić naszego dzieła. Dosmażamy bardzo
krótko i zdejmujemy naleśnik na odwrócony do góry dnem talerz, aby brzegi nam
się nie strzępiły. Tak smażymy aż do wyczerpania ciasta. Teraz możemy sobie
przyrządzić pyszny deser smarując naleśniki dżemem, lub przeznaczając je na krokiety .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz