Wiosna

Wiosna

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Sałatka jarzynowa, śląski"Szałot"

Znam ją od dziecka.Nie było żadnej rodzinnej imprezy bez tej sałatki.
Dodatek do kotleta schabowego lub kiełbaski na ciepło.

Sałatka jarzynowa , śląski "Szałot" :

1 słoik mieszanki marchewka+groszek (ok.400g)
5 dużych ugotowanych ziemniaków
4 ogórki kiszone 
5 jajek na twardo
kukurydza w puszce (opcjonalnie)
mała cebula (opcjonalnie)
majonez
musztarda
sól
pieprz

Ziemniaki,ogórki i jajka kroimy w kosteczkę . Warzywa ze słoika
odcedzamy z zalewy i wrzucamy do miski . Dodajemy pokrojone warzywa
i jajko, mieszamy. Jeśli dodajemy cebulę to siekamy ją bardzo drobniutko.
Dodajemy ok. 2 łyżki musztardy i ok.4 łyżki majonezu oraz sól
i pieprz do smaku . Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do
lodówki na godzinę . 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz