Wiosna

Wiosna

niedziela, 13 stycznia 2013

Śląska Szpajza

Dziś postanowiłam zrobić znany od wielu lat na Śląsku deser o nazwie Szpajza.
Deser ten jest serwowany na różnych uroczystościach oraz weselach. Jako ,że próbujemy ostatnio różnorakich dań kuchni regionalnych, zrobiłam. Deser prosty, szybki, dzieciaki prosiły o jeszcze.

Szpajza cytrynowa :

ok.6 małych porcji
3 jajka
3 łyżki cukru
2,5 łyżeczki żelatyny
sok z połowy cytryny
brzoskwinie z puszki

Rozpuszczamy żelatynę w połowie szklanki wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Musi być zimna. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier(rozdrobniłam w moździerzu na puder) i ubijamy do rozpuszczenia się cukru Wlewamy żółtka i mieszamy na zwolnionych obrotach miksera. Dolewamy sok
z cytryny,mieszamy i dolewamy zimną żelatynę. Przelewamy masę do miski i dorzucamy do niej ok.4 połówki brzoskwiń pokrojone w kosteczkę. Mieszamy i wyrównujemy górę. Na wierzch układamy kilka plasterków brzoskwini. Wstawiamy deser do lodówki
na ok.2 godziny. Zrobiłam również wersję z kakao, tzn. 2 łyżki kakao rozmieszałam
z wrzątkiem na pastę i po ostygnięciu dodałam do masy jajecznej zamiast cytryny. Domieszałam posiekanych bakalii. W oryginale kakao miesza się z wódką ale to wersja dla dorosłych. Moja była przeznaczona dla dzieci. Przyznam szczerze, wersja z cytryną
jest dużo bardziej wyrazista w smaku ale to kwestia gustu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz