Wiosna

Wiosna

czwartek, 17 stycznia 2013

Rozgrzewająca zupa serowa

Kiedy nadchodzą chłodniejsze dni i nastaje zima
robię moją ulubioną zupę serową. Jest dość tłusta
więc doskonale rozgrzewa i bardzo syci.

Zupa serowa:

0,5 kg mięsa mielonego (dowolna kombinacja)
1 duży por
1 cebula
0,5 kg pieczarek
ok. 1 litr bulionu 
200 g serka topionego

Do zupy potrzebujemy garnka,najlepiej z grubym dnem. Podsmażamy w nim mięso 
na złoty kolor, w międzyczasie pora (jasną część) oraz cebulęsiekamy na półplasterki. Cebulę dorzucamy do smażącego się mięsa.Czyścimy i siekamy pieczarki na dość grube plasterki. Kiedy cebula zeszkli się, 
dorzucamy pora i pieczarki, zalewamy całość bulionem, posypujemy pieprzem 
oraz delikatnie solą i gotujemy całość na delikatnym ogniu ok. pół godziny. 
Kiedy zupa wydaje nam się zbyt gęsta,możemy śmiało dolać do niej wody do osiągnięcia pożądanej konsystencji.Na koniec wrzucamy serek topiony, może być dowolny.Posypujemy obficie posiekaną zieloną pietruszką. Podajemy ze świeżą bagietką. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz