Wiosna

Wiosna

piątek, 20 września 2013

Babka piaskowa

W Niemczech znana jako Eischwerkuchen, w Anglii Pound Cake,
we Francji Quatre-quarts, co oznacza cztery czwarte , w Meksyku
Panqué .
W Stanach Zjednoczonych 4 marca obchodzi się Narodowy
Dzień Babki Piaskowej ( National Pound Cake Day ) .
Przepis podstawowy składa się z równych części mąki, masła ,
cukru i jajek . Nie ma potrzeby dodawać proszku do pieczenia,
ponieważ jeśli dobrze ubijemy masę , babka wyrośnie nam pięknie.
Najważniejsze jest, aby proporcje składników pozostały niezmienione,
ilość ich możemy zwiększać lub zmniejszać.
Możemy dodać również rodzynki lub skórkę pomarańczową .

Babka :

4 jajka (waga ok. 200 g )
200 g mąki pszennej
200 g masła
200 g cukru

Jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę , do momentu , 
aż cały cukier będzie roztarty . Dodajemy do masy po jednym jajku
ciągle ubijając . Na koniec wsypujemy partiami przesianą
mąkę . Możemy dodać soku z cytryny dla podkreślenia smaku.

Można zastąpić część masła olejem , wtedy babka będzie
wilgotniejsza . Można również dodać kilka łyżek kwaśnej
śmietany .
Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem
i wysypanej mąką . Pieczemy ok. 55 minut w temp. 175ºC .
Pod koniec pieczenia można zmniejszyć temperaturę i włączyć
termoobieg. 
Po wystudzeniu na kratce babkę posypujemy cukrem pudrem
lub oblewamy lukrem.

Lukier :

7 kopiastych łyżeczek cukru pudru
ok. 2 łyżeczki soku z cytryny

Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny do białości ,
soku dodajemy tyle, aby  otrzymać lekko lejącą się masę .
Oblewamy babkę lukrem i odstawiamy do zastygnięcia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz