Wiosna

Wiosna

poniedziałek, 6 maja 2013

Chłodnik z botwinki

Kolejny przepis na pyszny chłodnik. Pogoda za oknem piękna,
wręcz letnia, więc nie ma się ochoty na ciężkie, tłuste dania.
tym razem chłodnik na świeżej botwince.

Chłodnik z botwinki:

1 pęczek botwinki
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek koperku
6 ogórków gruntowych
2 ząbki czosnku
sól,pieprz
sok z cytryny
1 jogurt grecki 400g
1 jogurt naturalny 150 g
jajka na twardo (1 na osobę)

Botwinkę posiekać wraz z liśćmi, jeśli są na niej buraczki, pokroić
w drobną kosteczkę. Wrzucić do garnka i zalać 1 szklanką wrzątku,
dodając łyżkę soku z cytryny bądź 1 łyżeczkę czerwonego octu winnego .
Gotować pod przykryciem 10 minut. Ostudzić. Rzodkiewkę oraz ogórki
zetrzeć na tarce o grubych oczkach , część można posiekać w plasterki .
Koperek posiekać drobniutko,czosnek przegnieść przez praskę.
Do przestudzonej botwinki wraz z wywarem wrzucić warzywa
i zieleninę oraz czosnek. Dodać jogurt i wymieszać .
Dodać soli i pieprzu do smaku . Odstawić do lodówki
na co najmniej 1 godzinę. Podawać wraz z jajkiem pokrojonym
w ćwiartki. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz