Wiosna

Wiosna

czwartek, 2 maja 2013

Chłodnik pomidorowo - ogórkowo - rzodkiewkowy

Zbliża się lato, a więc czas lekkich przekąsek , potraw chłodzących , jak
właśnie wszelkie chłodniki. Naszym ulubionym jest mieszanka
pomidorów , ogórków gruntowych i rzodkiewek . Niezastąpiony 
na upały .

Chłodnik pomidorowo - ogórkowo - rzodkiewkowy :

6 sporych ogórków gruntowych
1 pęczek rzodkiewek
1 puszka pomidorów
1 szklanka soku warzywnego
400 ml jogurtu greckiego
3 ząbki czosnku
1 pęczek koperku 
sól,pieprz
3 łyżki oliwy

Obieramy ogórki i 3 z nich wrzucamy do blendera, 
wraz z połową rzodkiewek i czosnkiem . Miksujemy na gładką 
masę . Wlewamy pomidory wraz z sokiem, oraz sok warzywny
i jogurt . Miksujemy wszystko razem dodając soli i pieprzu do smaku .
Pozostałe ogórki i rzodkiewkę ścieramy na grubych oczkach tarki ,
solimy i odkładamy na kilka minut .
Koperek siekamy drobniutko . Dodajemy do zmiksowanej masy starte
ogórki i rzodkiewkę oraz koperek , dolewamy oliwy i mieszamy
już nie miksując , aby pozostały nam kawałeczki warzyw .
Chłodnik wstawiamy na godzinę do lodówki .
Podajemy z chlebkiem Focaccia lub pszenną bułeczką maczaną w oliwie .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz