Chlebek prosty do wykonania, a jakże efektowny, wspaniały jako dodatek
do mięs z grilla lub do letniego chłodnika. Będzie naszym nieodzownym daniem
letnim. Można do niego dodawać przeróżne zioła, oliwki, suszone pomidory,
podsmażoną cebulkę i co tylko nam wyobraźnia podpowie.
Jeśli zrobimy więcej, można chlebek zamrozić i będzie równie pyszny,
jak po upieczeniu.
Focaccia - włoski chleb :
500g mąki pszennej
paczuszka 7 g drożdży suszonych
400 ml ciepłej wody
2-3 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli
oliwa do posmarowania chleba
granulowany suszony czosnek
łyżeczka rozmarynu suszonego
łyżeczka tymianku suszonego
Mąkę wsypujemy do miski wraz z solą, drożdżami i oliwą. Wlewamy
300 ml wody i mieszamy . Ja użyłam do tego miksera z hakami .
W trakcie mieszania stopniowo dodajemy resztę wody oraz zioła
i dodatki i kontynuujemy mieszanie do momentu ,aż ciasto będzie
gładkie i elastyczne. Przy użyciu miksera zajmuje to jakieś 10 minut .
Ręcznie wyrabiamy ok. 15 minut zagniatając ciasto na oprószonym
mąką blacie. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą
miski , przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia do momentu
podwojenia objętości , czyli na ok. 1 godzinę . W chłodniejsze dni najlepiej
jest wstawić miskę do delikatnie nagrzanego piekarnika .
Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na natłuszczoną oliwą blachę .
Można uformować jeden duży lub dwa mniejsze chleby .
Rozciągamy ciasto na płaski placek grubości ok. 1,5 cm robiąc palcami
wgłębienia. Ja użyłam blachy z piekarnika ,uzyskałam bardzo duży placek.
Wierzch ciasta smarujemy obficie oliwą i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia
na ok. 1 godzinę . Nagrzewamy piekarnik do 220°C na grzałkę górną i dolną.
Chleb przed pieczeniem posypujemy świeżym rozmarynem, ewentualnie
kryształkami grubej soli .Pieczemy ok. 20 minut ,pilnując aby wierzch za bardzo
nie był spieczony . Po 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 200°C
i przełączyłam na termoobieg oraz przykryłam chleb folią aluminiową .
Focaccia jest doskonała na ciepło lub na zimno ,np. umaczana w oliwie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz