Kolejny z serii chłodników. Ten jest orzeźwiający ,lekki ,
bardziej płynny i mocno czosnkowy .
Chłodnik ogórkowo - rzodkiewkowy :
6 gruntowych ogórków
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek koperku
2 ząbki czosnku
1 duży jogurt grecki
1 duży kefir lub 500ml maślanki
2 łyżki oliwy
Ogórki obieramy,3 wrzucamy do blendera wraz z czosnkiem
i połową rzodkiewek, miksujemy i wlewamy jogurt wraz z
kefirem. Resztę ogórków oraz rzodkiewek ścieramy na
grubych oczkach tarki, koperek siekamy ,to wszystko wrzucamy
do zmiksowanego chłodnika i mieszamy łyżką .Dodajemy
2 łyżki oliwy . Sypiemy sól i pieprz do smaku . Podajemy z białym
pieczywem maczanym w oliwie .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz