Wiosna

Wiosna

czwartek, 23 maja 2013

Muffiny mocno czekoladowe

Skorzystałam z przepisu Nigelli Lawson i upiekłam dziś czekoladowe muffiny.
Moje dzieciaki uwielbiają wszystko co mocno czekoladowe i mocno słodkie,
więc dla nich są idealne.
Używałam do odmierzania filiżanki 250ml.

Muffiny mocno czekoladowe :

na 12 muffinek
1¾ filiżanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
2 łyżki ciemnego kakao
¾ filiżanki cukru
½ filiżanki posiekanej ciemnej czekolady
1 filiżanka mleka
½ filiżanki oleju
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego

Do miski wsypać wszystkie suche składniki, czyli mąkę, sodę,
proszek do pieczenia, kakao, cukier oraz czekoladę i wymieszać.
W osobnej misce połączyć mleko, jajko i olej i wlać do suchych
składników. Wymieszać tylko do połączenia się składników.
Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka górna i dolna) .
Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami i wylać do każdej równą
porcję ciasta. Piec ok.20 minut, do suchego patyczka.



Po wyjęciu muffinek z pieca postanowiłam je upiększyć i zrobiłam
polewę czekoladową:

Polewa czekoladowa:

¾ tabliczki gorzkiej czekolady (ok.75g)
ok.50 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka masła

Pokruszoną czekoladę wrzuciłam do rondelka, zalałam śmietaną
i dorzuciłam masła. Stopiłam całość na małym ogniu aż do połączenia
się składników. Jeszcze ciepłą polewą posmarowałam każdego muffinka
i posypałam odrobiną wiórków kokosowych. Nareszcie smakowały
tak jak chciałam! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz