Wiosna

Wiosna

czwartek, 28 marca 2013

Zakwas pszenny na barszcz biały

Zbliża się Wielkanoc,która kojarzy się z białym barszczem.
Nie znam smaku prawdziwego barszczu białego,postanowiłam więc spróbować zrobić go własnoręcznie od podstaw,czyli ukisić zakwas. Pogrzebałam w sieci i dowiedziałam się,że nie jest to zakwas żytni lecz pszenny.To jest różnica między żurkiem śląskim.Dodatek zakwasu chlebowego znacznie przyspieszy proces kwaszenia.Można również dodać odrobinę ukwaszonej w poprzednim zakwasie mąki z dna słoika. Sporządziłam taki oto zakwas:

Zakwas na barszcz biały:

700 ml przegotowanej lekko ciepłej wody 
1 szkl. mąki pszennej razowej,TYP 1850 lub TYP 2000
3 łyżki zakwasu chlebowego żytniego 
3 ząbki czosnku
2-3 kulki ziela angielskiego
1-2 liście laurowe

Mąkę,zakwas i przyprawy umieszczamy w litrowym słoiku, zalewamy wodą,
lekko zakręcamy lub przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka
dni.Mój zakwas zaczął intensywnie pracować już po kilku godzinach,więc do
Wielkanocy,która jest już za kilka dni, spokojnie się ukisi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz