z letniego spaceru wprost w ramiona babci,a na stole talerze z pachnącą zupą.
Tak zapamiętałam kartoflankę i staram się odtworzyć ten smak.
Kartoflanka
:
na ok.4 talerze
na ok.4 talerze
ok.200g
wędzonego boczku lub kość wędzona
3
duże ziemniaki
1
duża marchewka
1
duża pietruszka
kawałek
selera
1
duża cebula
ok.200g
brukselki (opcjonalnie)
4
ząbki czosnku
na
zasmażkę:
2
łyżki masła
2
łyżki mąki
Boczek
lub kość wkładamy do garnka i zalewamy ok.1 litrem zimnej wody. Gotujemy
na wolnym ogniu do uzyskania tłustego wywaru lub zmięknięcia boczku. Wyjmujemy mięso na miseczkę.Warzywa kroimy w kosteczkę,ziemniaki najlepiej w większe kostki,cebulę siekamy w półplasterki. Wrzucamy do wywaru marchewkę,pietruszkę ,
seler i czosnek, po ok.15 minutach dodajemy ziemniaki.Kiedy warzywa są
na wolnym ogniu do uzyskania tłustego wywaru lub zmięknięcia boczku. Wyjmujemy mięso na miseczkę.Warzywa kroimy w kosteczkę,ziemniaki najlepiej w większe kostki,cebulę siekamy w półplasterki. Wrzucamy do wywaru marchewkę,pietruszkę ,
seler i czosnek, po ok.15 minutach dodajemy ziemniaki.Kiedy warzywa są
już
miękkie,wrzucamy brukselkę.W międzyczasie doprawiamy zupę solą, pieprzem, dodajemy
ulubione przyprawy (np.majeranek, cząber,pieprz
ziołowy).Kiedy
brukselka jest już miękka, robimy zasmażkę : na małej patelni rozpuszczamy masło
brukselka jest już miękka, robimy zasmażkę : na małej patelni rozpuszczamy masło
i
dodajemy mąkę,mieszając na gładką masę.Smażymy do momentu uzyskania
brązowego koloru,uważając,by zasmażki nie przypalić.
brązowego koloru,uważając,by zasmażki nie przypalić.
Dodajemy
zasmażkę do zupy po jednej łyżce,za każdym razem mieszając,
aby nie powstały nam grudki.Zagotowujemy zupę,dorzucamy do garnka pokrojony boczek.Możemy doprawić Maggi,kiedy zupa jest już na talerzu.Zupa świetnie
smakuje ze świeżą pajdą chleba z masłem.
aby nie powstały nam grudki.Zagotowujemy zupę,dorzucamy do garnka pokrojony boczek.Możemy doprawić Maggi,kiedy zupa jest już na talerzu.Zupa świetnie
smakuje ze świeżą pajdą chleba z masłem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz