Wiosna

Wiosna

czwartek, 21 marca 2013

Taka swojska kartoflanka

Smak dzieciństwa,wakacje na wsi,słońce,trawa, głodne dzieciaki wpadające
z letniego spaceru wprost w ramiona babci,a na stole talerze z pachnącą zupą.
Tak zapamiętałam kartoflankę i staram się odtworzyć ten smak.

Kartoflanka :

na ok.4 talerze
ok.200g wędzonego boczku lub kość wędzona
3 duże ziemniaki
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
kawałek selera
1 duża cebula
ok.200g brukselki (opcjonalnie)
4 ząbki czosnku
na zasmażkę:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki

Boczek lub kość wkładamy do garnka i zalewamy ok.1 litrem zimnej wody. Gotujemy
na wolnym ogniu do uzyskania tłustego wywaru lub zmięknięcia boczku. Wyjmujemy mięso na miseczkę.Warzywa kroimy w kosteczkę,ziemniaki najlepiej w większe kostki,cebulę siekamy w półplasterki. Wrzucamy do wywaru marchewkę,pietruszkę ,
seler i czosnek, po ok.15 minutach dodajemy ziemniaki.Kiedy warzywa są
już miękkie,wrzucamy brukselkę.W międzyczasie doprawiamy zupę solą, pieprzem, dodajemy ulubione przyprawy (np.majeranek, cząber,pieprz ziołowy).Kiedy
brukselka jest już miękka, robimy zasmażkę : na małej patelni rozpuszczamy masło 
i dodajemy mąkę,mieszając na gładką masę.Smażymy do momentu uzyskania
brązowego koloru,uważając,by zasmażki nie przypalić.
Dodajemy zasmażkę do zupy po jednej łyżce,za każdym razem mieszając,
aby nie powstały nam grudki.Zagotowujemy zupę,dorzucamy do garnka pokrojony boczek.Możemy doprawić Maggi,kiedy zupa jest już na talerzu.Zupa świetnie
smakuje ze świeżą pajdą chleba z masłem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz