nas ochota na coś słodkiego.Pyszny deser,a nawet jako lekkie danie obiadowe.
Racuchy
z kwaśnego mleka:
350g
mąki
500
ml kwaśnego mleka lub maślanki
3
jajka
1
łyżeczka proszku do pieczenia
2-3
duże jabłka
cukier-puder
do posypania
Jabłka
obieramy i szatkujemy na tarce na plasterki.
Mleko
mieszamy z jajkami i mąką,najlepiej mikserem,do uzyskania
gładkiej
masy.Dodajemy proszek do pieczenia.Wsypujemy do ciasta jabłka i
całość mieszamy.Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcje ciasta smażąc
na złoty kolor.Wyjmujemy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy jeszcze ciepłe,oprószone cukrem-pudrem.Świetnym dodatkiem będzie
również szczypta cynamonu lub łyżka ubitej śmietanki.
na złoty kolor.Wyjmujemy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy jeszcze ciepłe,oprószone cukrem-pudrem.Świetnym dodatkiem będzie
również szczypta cynamonu lub łyżka ubitej śmietanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz