Jako,że
17 marca jest dniem świętego Patryka w Irlandii, postanowiłam
upiec
irlandzki chleb. Przepis znalazłam w książce Biddy White Lennon
"Irish cooking". Chlebek jest pyszny,szybki, doskonale smakuje ze słonym masłem.
irlandzki chleb. Przepis znalazłam w książce Biddy White Lennon
"Irish cooking". Chlebek jest pyszny,szybki, doskonale smakuje ze słonym masłem.
Chleb
z melasą (Treacle Bread) :
450g
mąki pszennej ,np.T650
1
łyżeczka soli
1
łyżeczka sody oczyszczonej
2
łyżki melasy lub syropu buraczanego
300-375ml
maślanki
Przesianą
mąkę,sól i sodę mieszamy w dużej misce. Melasę mieszamy z
kilkoma
łyżkami maślanki(można lekko podgrzać) do połączenia się płynów.Wlewamy
mieszankę do mąki,oraz dolewamy maślanki tyle,aby otrzymać miękkie ciasto.
Najlepiej dolewać maślanki stopniowo. Delikatnie wyrabiamy ciasto.
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C (grzałka góra-dół). Wykładamy wyrobione
ciasto na oprószony mąka blat kuchenny i formujemy okrągły bochenek.
Robimy głębokie nacięcie na krzyż. Wykładamy bochenek na obsypaną mąką
blachę.Chleb pieczemy ok.30-35min.Ok.10min.przed końcem pieczenia można
zmniejszyć temperaturę do.190ºC i przełączyć na termoobieg.
łyżkami maślanki(można lekko podgrzać) do połączenia się płynów.Wlewamy
mieszankę do mąki,oraz dolewamy maślanki tyle,aby otrzymać miękkie ciasto.
Najlepiej dolewać maślanki stopniowo. Delikatnie wyrabiamy ciasto.
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C (grzałka góra-dół). Wykładamy wyrobione
ciasto na oprószony mąka blat kuchenny i formujemy okrągły bochenek.
Robimy głębokie nacięcie na krzyż. Wykładamy bochenek na obsypaną mąką
blachę.Chleb pieczemy ok.30-35min.Ok.10min.przed końcem pieczenia można
zmniejszyć temperaturę do.190ºC i przełączyć na termoobieg.
Chleb
jest wypieczony kiedy popukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz