Wiosna

Wiosna

niedziela, 17 marca 2013

Irlandzki chleb z melasą (Treacle Bread)

Jako,że 17 marca jest dniem świętego Patryka w Irlandii, postanowiłam upiec
irlandzki chleb. Przepis znalazłam w książce  Biddy White Lennon
"Irish cooking". Chlebek jest pyszny,szybki, doskonale smakuje ze słonym masłem.

Chleb z melasą (Treacle Bread) :

450g mąki pszennej ,np.T650
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki melasy lub syropu buraczanego
300-375ml maślanki

Przesianą mąkę,sól i sodę mieszamy w dużej misce. Melasę mieszamy z kilkoma
łyżkami maślanki(można lekko podgrzać) do połączenia się płynów.Wlewamy
mieszankę do mąki,oraz dolewamy maślanki tyle,aby otrzymać miękkie ciasto.
Najlepiej dolewać maślanki stopniowo. Delikatnie wyrabiamy ciasto.
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C (grzałka góra-dół). Wykładamy wyrobione
ciasto na oprószony mąka blat kuchenny i formujemy okrągły bochenek.
Robimy głębokie nacięcie na krzyż. Wykładamy bochenek na obsypaną mąką
blachę.Chleb pieczemy ok.30-35min.Ok.10min.przed końcem pieczenia można
zmniejszyć temperaturę do.190ºC i przełączyć na termoobieg.
Chleb jest wypieczony kiedy popukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz