Wiosna

Wiosna

poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Barszcz biały na zakwasie pszennym

W tym roku obchodzimy pierwszą Wielkanoc we własnym domu.
Z roku na rok mam nadzieję wprowadzać do niej coraz więcej dań
tradycyjnych,polskich,czasem odchodzących w niepamięć.
Tym razem ugotowałam pierwszy w moim życiu barszcz biały
na własnoręcznie przygotowanym zakwasie pszennym.
Podajemy go z gotowaną białą kiełbasą,ziemniakami i jajkiem.
Można również zaserwować go jako przystawkę ,bez dodatków.

Barszcz biały na zakwasie:

ok.1 litr wywaru z jarzyn (można użyć suszonych warzyw,dostępnych w sklepie,
ja dałam 3 łyżki takiej mieszanki) 
0,5 litra zakwasu pszennego
3-4 ząbki czosnku
listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
sól,pieprz
jako na twardo (1 na osobę)
ugotowane ziemniaki 

Przygotowujemy wywar,wrzucamy czosnek i przyprawy.Jeśli barszcz będzie na kiełbasie,gotujemy ją na wolnym ogniu w wywarze kilkanaście minut.Wyjmujemy kiełbasę. Wlewamy nasz zakwas dobrze wymieszany,wraz z mąką. Dokładnie
mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok.pół godziny,aby mąka napęczniała.
Mieszamy od czasu do czasu uważając,aby mąka nie przywarła do dna.
Doprawiamy barszcz solą i pieprzem.Kiełbasę kroimy na plasterki, kładziemy na talerze,dodajemy ugotowane ziemniaki oraz rozkrojone na pół jajko,nalewamy barszcz,zabielamy śmietaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz