Wiosna

Wiosna

środa, 13 lutego 2013

Sernik na zimno

Dzieciaki prosiły "Mamo,zrób coś słodkiego..."Poszłam zajrzeć do lodówki,
a tu serek.  Mielony twarożek i kostka twarożku niemielonego. Wiem,co zrobię!


Sernik na zimno:

ok.6 porcji
500g mielonego twarogu (masa na sernik)
250g twarogu półtłustego lub tłustego
brzoskwinie z puszki + zalewa
żelatyna w proszku
2 łyżki cukru
sok z cytryny
biszkopty

Miksujemy w misce twarogi na gładką masę. Rozpuszczamy w połowie
szklanki wrzątku 2,5 łyżki żelatyny, lekko przestudzamy i wlewamy do
twarogu. Dokładnie miksujemy. Tortownicę ok.22-24 cm wykładamy biszkoptami
i wylewamy część masy serowej. Kilka pokrojonych w kosteczkę brzoskwiń
wykładamy na ser i wylewamy resztę masy. Na wierzchu układamy
pokrojone w plastry brzoskwinie. W połowie szklanki wrzątku rozpuszczamy
2 łyżeczki żelatyny, dosypujemy cukier i kiedy żelatyna się rozpuści,
wlewamy sok z brzoskwiń,aby uzyskać ok. 350 ml galaretki. Dolewamy
soku z cytryny aby lekko zakwasić galaretkę. Kiedy galaretka ostygnie,
wylewamy ją delikatnie na brzoskwinie. Odstawiamy do stężenia.
Ja użyłam twarogu z ALDI o smaku waniliowym (masa ze śmietaną) 
ale przypuszczam ,że każda inna masa serowa będzie równie dobra.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz