a tu serek. Mielony twarożek i kostka twarożku niemielonego. Wiem,co zrobię!
Sernik
na zimno:
ok.6
porcji
500g
mielonego twarogu (masa na sernik)
250g
twarogu półtłustego lub tłustego
brzoskwinie
z puszki + zalewa
żelatyna
w proszku
2
łyżki cukru
sok
z cytryny
biszkopty
Miksujemy
w misce twarogi na gładką masę. Rozpuszczamy
w połowie
szklanki wrzątku 2,5 łyżki żelatyny, lekko przestudzamy i wlewamy do
twarogu. Dokładnie miksujemy. Tortownicę ok.22-24 cm wykładamy biszkoptami
i wylewamy część masy serowej. Kilka pokrojonych w kosteczkę brzoskwiń
wykładamy na ser i wylewamy resztę masy. Na wierzchu układamy
pokrojone w plastry brzoskwinie. W połowie szklanki wrzątku rozpuszczamy
2 łyżeczki żelatyny, dosypujemy cukier i kiedy żelatyna się rozpuści,
szklanki wrzątku 2,5 łyżki żelatyny, lekko przestudzamy i wlewamy do
twarogu. Dokładnie miksujemy. Tortownicę ok.22-24 cm wykładamy biszkoptami
i wylewamy część masy serowej. Kilka pokrojonych w kosteczkę brzoskwiń
wykładamy na ser i wylewamy resztę masy. Na wierzchu układamy
pokrojone w plastry brzoskwinie. W połowie szklanki wrzątku rozpuszczamy
2 łyżeczki żelatyny, dosypujemy cukier i kiedy żelatyna się rozpuści,
wlewamy
sok z brzoskwiń,aby uzyskać ok. 350 ml galaretki. Dolewamy
soku z cytryny aby lekko zakwasić galaretkę. Kiedy galaretka ostygnie,
wylewamy ją delikatnie na brzoskwinie. Odstawiamy do stężenia.
soku z cytryny aby lekko zakwasić galaretkę. Kiedy galaretka ostygnie,
wylewamy ją delikatnie na brzoskwinie. Odstawiamy do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz