Wiosna

Wiosna

czwartek, 7 lutego 2013

Popękane ciasteczka

Moja mała córeczka ma jutro bal w przedszkolu, więc z tej okazji
postanowiłam upiec jej ciasteczka, aby mogła poczęstować dzieci.
Mój wybór padł na Popękane ciasteczka. Robiłam je już wielokrotnie
i wiem, że mnie nie zawiodą. Chciałam upiec coś na jeden kęs aby
dzieciaczki się nie ubrudziły. Przepis znalazłam na Tej  stronie :

Popękane ciasteczka:

proporcje na ok.40 małych ciasteczek
160g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20g gorzkiego kakao
130g miękkiego masła
70g cukru
garść orzechów włoskich (opcjonalnie)

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło utrzeć w misce
z cukrem na jasną masę, następnie cały czas miksując dosypywać mąkę
z kakao, aż składniki dokładnie się połączą, a masa będzie miała jednolity
kolor. Dosypać posiekane drobniutko orzechy. Z ciasta formować kulki
wielkości małego orzecha włoskiego i spłaszczać na grubość ok. 5 mm.  
Można je obficie posypać cukrem pudrem przed   upieczeniem. Układać
na przygotowanej blasze w odstępach(ciastka lekko urosną podczas pieczenia).
Piec ok. 15 minut w temp. 170°C. Ja piekłam na grzałce dolna/górna. 
Po upieczeniu zostawić na blasze do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz