Wiosna

Wiosna

poniedziałek, 25 lutego 2013

Najlepszy bigos

Jak dla mnie idealny.Lekko kwaskowy,nie za słony...
Bigos mojego małżonka.

Bigos:

składniki na 6-litrowy garnek
1,2 kg kapusty kiszonej
ok.150 g boczku wędzonego
5-6 kawałków kiełbasy wiejskiej (nasza miała ok.15 cm)
1 duża cebula
ok.700 g tłustej wieprzowiny,najlepiej karczku
2 liście laurowe
5-6 kulek ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
6-8 suszonych śliwek
garść suszonych grzybów
sól,pieprz

Kapustę płuczemy i wrzucamy do garnka.Zalewamy kapustę wodą tak aby ją
przykryć i gotujemy na niewielkim ogniu. Grzyby zalewamy w rondelku wrzątkiem
i moczymy.Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.Dorzucamy pokrojoną
w kostkę kiełbasę,po podsmażeniu dorzucamy cebulę pokrojoną w półplasterki.
Na koniec dorzucamy pokrojone w sporą kostkę mięso i wszystko razem
podsmażamy. Wrzucamy całość do kapusty i mieszamy.Dorzucamy przyprawy,
śliwki i gotujemy na małym ogniu. Dorzucamy namoczone grzyby razem
z wywarem.Całość mieszamy. Dorzucamy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy
solą w razie potrzeby. Bigos powinien gotować się co najmniej 
2 godziny na małym ogniu. Na drugi dzień przegrzewamy go ponownie
często mieszając, bo łatwo można go przypalić.Im częściej go podgrzewamy,
tym jest lepszy. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz