Bigos
mojego małżonka.
Bigos:
składniki
na 6-litrowy garnek
1,2
kg kapusty kiszonej
ok.150
g boczku wędzonego
5-6
kawałków kiełbasy wiejskiej (nasza miała ok.15 cm)
1
duża cebula
ok.700
g tłustej wieprzowiny,najlepiej karczku
2
liście laurowe
5-6
kulek ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu
mały
słoiczek koncentratu pomidorowego
6-8
suszonych śliwek
garść
suszonych grzybów
sól,pieprz
Kapustę
płuczemy i wrzucamy do garnka.Zalewamy kapustę wodą tak
aby ją
przykryć i gotujemy na niewielkim ogniu. Grzyby zalewamy w rondelku wrzątkiem
i moczymy.Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.Dorzucamy pokrojoną
w kostkę kiełbasę,po podsmażeniu dorzucamy cebulę pokrojoną w półplasterki.
Na koniec dorzucamy pokrojone w sporą kostkę mięso i wszystko razem
podsmażamy. Wrzucamy całość do kapusty i mieszamy.Dorzucamy przyprawy,
śliwki i gotujemy na małym ogniu. Dorzucamy namoczone grzyby razem
z wywarem.Całość mieszamy. Dorzucamy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy
solą w razie potrzeby. Bigos powinien gotować się co najmniej
przykryć i gotujemy na niewielkim ogniu. Grzyby zalewamy w rondelku wrzątkiem
i moczymy.Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.Dorzucamy pokrojoną
w kostkę kiełbasę,po podsmażeniu dorzucamy cebulę pokrojoną w półplasterki.
Na koniec dorzucamy pokrojone w sporą kostkę mięso i wszystko razem
podsmażamy. Wrzucamy całość do kapusty i mieszamy.Dorzucamy przyprawy,
śliwki i gotujemy na małym ogniu. Dorzucamy namoczone grzyby razem
z wywarem.Całość mieszamy. Dorzucamy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy
solą w razie potrzeby. Bigos powinien gotować się co najmniej
2 godziny na małym ogniu. Na
drugi dzień przegrzewamy go ponownie
często mieszając, bo łatwo można go przypalić.Im częściej go podgrzewamy,
tym jest lepszy.
często mieszając, bo łatwo można go przypalić.Im częściej go podgrzewamy,
tym jest lepszy.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz