jak ciepły, pachnący pietruszką rosół...
Rosół:
proporcje
na 6-litrowy garnek
1
porcja rosołowa lub 5-6 skrzydełek
lub
kilka podudzi z kurczaka wedle uznania
kawałek
tłustego mięsa wołowego,np.goleni (ok.150 g)
garść
kurzych wątróbek
garść
kurzych żołądków
garść
kurzych serduszek
3
średnie marchewki
1
duża pietruszka
1
średni seler
1
duża cebula
kilka
listków lubczyku (opcjonalnie)
1
mały por
sól
Zalewamy
mięso zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy
płomień
i w trakcie gotowania zbieramy całą pianę,która pojawia się na wierzchu. Kiedy
mamy już czysty wywar dorzucamy obrane warzywa. Cebulę możemy opalić
nad płomieniem gazowym,rosół zyskuje na aromacie. Gotujemy na wolnym
ogniu pół godziny i dorzucamy nasze podroby. Rosół nie powinien wrzeć,
nie przykrywamy go.Uzupełniamy wodą w razie potrzeby. Solimy do smaku.
Gotujemy go co najmniej 2-2,5 godziny. Podajemy z makaronem nitki
i pokrojonymi drobniutko podrobami oraz marchewką w ilości wedle upodobań . Posypujemy obficie posiekaną zieloną pietruszką . No i oczywiście Maggi.
Bez tego rosół z makaronem nie ma smaku...
i w trakcie gotowania zbieramy całą pianę,która pojawia się na wierzchu. Kiedy
mamy już czysty wywar dorzucamy obrane warzywa. Cebulę możemy opalić
nad płomieniem gazowym,rosół zyskuje na aromacie. Gotujemy na wolnym
ogniu pół godziny i dorzucamy nasze podroby. Rosół nie powinien wrzeć,
nie przykrywamy go.Uzupełniamy wodą w razie potrzeby. Solimy do smaku.
Gotujemy go co najmniej 2-2,5 godziny. Podajemy z makaronem nitki
i pokrojonymi drobniutko podrobami oraz marchewką w ilości wedle upodobań . Posypujemy obficie posiekaną zieloną pietruszką . No i oczywiście Maggi.
Bez tego rosół z makaronem nie ma smaku...

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz