Wiosna

Wiosna

wtorek, 26 lutego 2013

Domowy rosół

Rozgrzewa,poprawia nastrój,leczy... Nie ma nic lepszego na zły humor,
jak ciepły, pachnący pietruszką rosół...



Rosół:

proporcje na 6-litrowy garnek
1 porcja rosołowa lub 5-6 skrzydełek
lub kilka podudzi z kurczaka wedle uznania
kawałek tłustego mięsa wołowego,np.goleni (ok.150 g)
garść kurzych wątróbek  
garść kurzych żołądków
garść kurzych serduszek
3 średnie marchewki
1 duża pietruszka
1 średni seler
1 duża cebula
kilka listków lubczyku (opcjonalnie)
1 mały por
sól 

Zalewamy mięso zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień
i w trakcie gotowania zbieramy całą pianę,która pojawia się na wierzchu. Kiedy
mamy już czysty wywar dorzucamy obrane warzywa. Cebulę możemy opalić
nad płomieniem gazowym,rosół zyskuje na aromacie. Gotujemy na wolnym
ogniu pół godziny i dorzucamy nasze podroby. Rosół nie powinien wrzeć,
nie przykrywamy go.Uzupełniamy wodą w razie potrzeby. Solimy do smaku.
Gotujemy go co najmniej 2-2,5 godziny. Podajemy z makaronem nitki
i pokrojonymi drobniutko podrobami oraz marchewką w ilości wedle upodobań .  Posypujemy obficie posiekaną zieloną pietruszką . No i oczywiście Maggi. 
Bez tego rosół z makaronem nie ma smaku... 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz