Wiosna

Wiosna

czwartek, 24 stycznia 2013

Śląski żurek

Czasem nie wiem,co ugotować na obiad,żeby było szybko,tanio i pysznie.
Idę wtedy do sklepu i kupuję butelkę dobrego zakwasu na żur.
Musi być mocno czosnkowy,gęsty i esencjonalny.

Żur śląski:

1 butelka zakwasu ok.500ml
3-4 ząbki czosnku
1 kostka bulionowa 
ok.150g wędzonego boczku 
1 duża cebula 
ok.500g ziemniaków
słodka śmietanka
jajka na twardo,ok.1-2 na porcję 
Zagotowujemy litr wody i dorzucamy kostkę bulionową.Wrzucamy
czosnek.Wlewamy nasz zakwas i mieszamy,aby nic nie przywarło do dna.
Pozostawiamy żur na niewielkim ogniu,aby nasz czosnek oddał swój aromat.
W tym czasie cebulę kroimy w półplasterki,boczek w kostkę.
Podsmażamy boczek na patelni,kiedy się lekko zezłoci,dorzucamy cebulkę
i razem powoli smażymy do zbrązowienia całości.
Gotujemy ziemniaki i gnieciemy lub pozostawiamy w kawałkach,
w zależności od upodobań.
Wykładamy na głęboki talerz porcję ziemniaków,nalewamy porcję żurku,
układamy na wierzchu pokrojone w ćwiartki jajko,posypujemy usmażonym
boczkiem z cebulką i zabielamy lekko śmietanką,aby przełamać kwasowość.
Jest to wspaniała i rozgrzewająca zupa,bardzo sycąca,więc wystarcza
jako samodzielne danie. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz