Idę
wtedy do sklepu i kupuję butelkę dobrego zakwasu na żur.
Musi
być mocno czosnkowy,gęsty i esencjonalny.
Żur
śląski:
1
butelka zakwasu ok.500ml
3-4
ząbki czosnku
1
kostka bulionowa
ok.150g
wędzonego boczku
1
duża cebula
ok.500g
ziemniaków
słodka
śmietanka
jajka
na twardo,ok.1-2 na porcję
Zagotowujemy
litr wody i dorzucamy kostkę bulionową.Wrzucamy
czosnek.Wlewamy
nasz zakwas i mieszamy,aby nic nie przywarło do dna.
Pozostawiamy
żur na niewielkim ogniu,aby nasz czosnek oddał swój aromat.
W
tym czasie cebulę kroimy w półplasterki,boczek w kostkę.
Podsmażamy
boczek na patelni,kiedy się lekko zezłoci,dorzucamy cebulkę
i
razem powoli smażymy do zbrązowienia całości.
Gotujemy
ziemniaki i gnieciemy lub pozostawiamy w kawałkach,
w
zależności od upodobań.
Wykładamy
na głęboki talerz porcję ziemniaków,nalewamy porcję żurku,
układamy
na wierzchu pokrojone w ćwiartki jajko,posypujemy usmażonym
boczkiem z cebulką i zabielamy lekko śmietanką,aby przełamać kwasowość.
boczkiem z cebulką i zabielamy lekko śmietanką,aby przełamać kwasowość.
Jest
to wspaniała i rozgrzewająca zupa,bardzo sycąca,więc wystarcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz