kotlety
mielone z cebulką,a w całym domu roznosił się piękny
zapach
smażonej cebulki...
Kotlety
mielone:
500g
mielonego mięsa (wg upodobań może być wieprzowe,
wołowo
- wieprzowe lub drobiowe)
1
duża cebula drobno posiekana
2
ząbki czosnku drobno posiekane
1
jajko
bułka
tarta
sól,pieprz
tłuszcz
do smażenia
Cebulkę
podsmażamy na tłuszczu na rumiano,pod koniec smażenia dorzucamy
czosnek i smażymy ok. 1 minuty. Do miski wkładamy mięso,wbijamy jajko
i wrzucamy podsmażoną cebulkę.Mieszamy,doprawiamy solą i pieprzem,
podsypujemy bułką tartą aby mięso lepiej się kleiło.Najlepiej jest wyrobić
masę dłonią. Formujemy kotlety,obtaczamy w bułce tartej i smażymy
czosnek i smażymy ok. 1 minuty. Do miski wkładamy mięso,wbijamy jajko
i wrzucamy podsmażoną cebulkę.Mieszamy,doprawiamy solą i pieprzem,
podsypujemy bułką tartą aby mięso lepiej się kleiło.Najlepiej jest wyrobić
masę dłonią. Formujemy kotlety,obtaczamy w bułce tartej i smażymy
na
dobrze rozgrzanym tłuszczu (olej z masłem to najsmaczniejsza
mieszanka)na
rumiano z obu stron.Kotlety
najlepiej smakują z gniecionymi
ziemniakami polanymi tłuszczem ze smażenia i z sałatką z buraczków.
ziemniakami polanymi tłuszczem ze smażenia i z sałatką z buraczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz