Wiosna

Wiosna

piątek, 25 stycznia 2013

Kotlety mielone

Któż z nas nie pamięta pysznego obiadu,kiedy mama smażyła
kotlety mielone z cebulką,a w całym domu roznosił się piękny
zapach smażonej cebulki...

Kotlety mielone:

500g mielonego mięsa (wg upodobań może być wieprzowe,
          wołowo - wieprzowe lub drobiowe)
1 duża cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 jajko
bułka tarta
sól,pieprz 
tłuszcz do smażenia

Cebulkę podsmażamy na tłuszczu na rumiano,pod koniec smażenia dorzucamy
czosnek i smażymy ok. 1 minuty. Do miski wkładamy mięso,wbijamy jajko
i wrzucamy podsmażoną cebulkę.Mieszamy,doprawiamy solą i pieprzem,
podsypujemy bułką tartą aby mięso lepiej się kleiło.Najlepiej jest wyrobić
masę dłonią. Formujemy kotlety,obtaczamy w bułce tartej i smażymy
na dobrze rozgrzanym tłuszczu (olej z masłem to najsmaczniejsza 
mieszanka)na rumiano z obu stron.Kotlety najlepiej smakują z gniecionymi
ziemniakami polanymi tłuszczem ze smażenia i z sałatką z buraczków. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz