Wiosna

Wiosna

niedziela, 29 lipca 2012

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Przechodząc obok naszej ulubionej Pani sprzedającej warzywa na straganiku
przy drodze, nie zdołałam oprzeć się uśmiechającym się do mnie maluteńkim
śliweczkom! Ja po prostu kocham śliwki! Kupiłam szybciutko kilogram
i pobiegłam do domu. Przeszukałam internet i znalazłam przepis na Tej stronie:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką:

500 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
3 żółtka
60 g drobnego cukru
60 g miękkiego masła
2 łyżki ekstraktu waniliowego
200 ml mleka
szczypta soli

W 1/3 szklanki mleka rozpuści drożdże z łyżeczką cukru. Odstawić na

15-30 minut.Dodać pozostałe składniki i wyrabiać tak długo, aż ciasto
zacznie odstawać od ręki. Ciasto powinno by pulchne. Zostawić
do wyrośnięcia na godzinę . Przełożyć do wysmarowanej masłem
i wysypanej mąką formy. Na wierzchu ułoży śliwki. Posypać kruszonką .

Składniki na kruszonkę (duża, solidna porcja):


200 g mąki
100 g cukru
100 g zimnego masła
szczypta soli

Składniki kruszonki rozetrzeć w misce łyżką .Posypać ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec 40-60 minut.

Piekłam,piekłam i...upiekłam!!!Wyszło!!!
Nie załączyłam termoobiegu,piekłam konwencjonalnie.
W mojej szklanej formie ciasto tak urosło,że sok śliwkowy wyciekał górą .
Ciasto było pyszne,pulchniutkie i maślane w smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz