Wiosna

Wiosna

niedziela, 20 października 2013

Nutella śliwkowa

Jako , że sezon na śliwki juz ma się ku końcowi , udałam się na stragan
po kolejną partię tych boskich owoców. Tym razem robię dzieciakom
Nutellę śliwkową , zdrowszą wersję czekoladowego smakołyku .
Daję niewiele cukru , bo uważam ,że dojrzałe śliwki mają mnóstwo
naturalnej słodyczy w sobie . Jeśli ktoś ma taką potrzebę , może dać
więcej cukru .

Nutella śliwkowa :

2 kg węgierek
200 g cukru
1 cukier waniliowy
50 g ciemnego kakao1 tabliczka gorzkiej czekolady

Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i wrzucamy do rondla o grubym dnie .
Zasypujemy cukrem i smażymy na wolnym ogniu . Kiedy puszczą sok ,
miksujemy je blenderem na gładką masę . Podgrzewamy je do momentu ,
aż będą gęste .Ja robiłam to po ok. 1 godzinie przez trzy dni .
Na sam koniec wsypujemy cukier waniliowy , dodajemy połamaną
w kawałki czekoladę oraz kakao . Mieszamy całość bardzo dokładnie
aby cała czekolada pięknie się rozpuściła . Nakładamy gorącą masę do
przygotowanych wcześniej słoiczków . Odwracamy je do góry dnem
w celu zamknięcia .
Nutella jest doskonała do smarowania pieczywa, jak i do naleśników
lub do przełożenia świątecznego piernika . 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz