miała taki krzak różany w swoim ogrodzie i bułeczki drożdżowe , które piekła,
były właśnie z różą. Jako dziewczynka ucierałam też taki dżem, potem babcia
zapakowała mi go do słoika i dała do domu.
Teraz moja mama ma taki krzak różany w ogrodzie. Dała mi siateczkę płatków.
Postanowiłam część z nich przeznaczyć na dżem truskawkowo - różany.
Dżem truskawkowy z różą :
1 kg truskawek
300 g cukru + kilka łyżek
2 garście płatków róży
sok cytrynowy
Truskawki myjemy i obieramy. Przekładamy je do rondla z grubym dnem
i zasypujemy cukrem. Smażymy na dość wolnym ogniu aż cała woda
wyparuje. Ja smażyłam 1 godzinę, odstawiałam do całkowitego ostygnięcia
i znów smażyłam i tak powtarzałam 3 razy. W tym czasie w makutrze
ucieramy płatki róży z kilkoma łyżkami cukru do momentu aż uzyskamy
zupełnie gładką masę. Różę przekładamy do wysmażonych truskawek,
mieszamy i zakwaszamy sokiem z cytryny.
Przekładamy do czystych słoiczków, dokładnie zakręcamy
i odwracamy je do góry dnem aż ostygną. Słoiczki same się zamykają
w ten sposób. Możemy je również zapasteryzować gotując kilkanaście
minut na wolnym ogniu.
Mo

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz