Wiosna

Wiosna

środa, 26 czerwca 2013

Konfitury z truskawek

Sezon truskawkowy w pełni, nie jestem w stanie przejść obojętnie obok koszyczków z tymi przecudnie pachnącymi i smakującymi owocami.
Uwielbiam robić przetwory. W tym roku zaczęłam sezon konfiturami 
z truskawek. Postanowiłam w tym celu spróbować żelfixu 3:1 .
Efekt jest naprawdę powalający. Konfitury są pięknie czerwone,
nie za słodkie i niesamowicie aromatyczne. Najpyszniejsze na ciepłym toście
posmarowanym masłem ...

Konfitury z truskawek :

1 kg truskawek
1 żelfix 3:1
350 g cukru

Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Przekładamy do rondla
o grubym dnie  i miażdżymy owoce na mniejsze kawałki (użyłam do tego
tłuczka do ziemniaków) i mieszamy z żelfixem. Zagotowujemy i wsypujemy
cukier. Gotujemy całość ok.3 minuty mieszając. Przekładamy konfitury do 
słoiczków i zakręcamy mocno. Słoiczki stawiamy do góry dnem
do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz