Wiosna

Wiosna

niedziela, 11 listopada 2012

Misiankowa Szarlotka

Naczytałam się w internecie o pewnym smakołyku,który
zwie się Misiankowa Szarlotka.Przepis znalazłam Tutaj :

Misiankowa Szarlotka:


1 kg kwaśnych jabłek - obranych,przekrojonych na połówki i oczyszczonych
        z gniazd nasiennych
cynamon
cukier waniliowy
cukier
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny. 

Kruche ciasto: 
1/2 kg mąki
1 kostka masła (użyłam 200 g)
1 filiżanka cukru (użyłam filiżanki o pojemności 200 ml)
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
1 białko

Jabłka przełożyć do miski, posypać cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem (tyle, ile lubimy), dodać skórkę z cytryny. Wymieszać, aby przyprawy pokryły jabłka. Przykryć 
i odstawić na 2 godziny. Przygotować kruche ciasto: mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, śmietanę i sól. Zagnieść, wyrobić i włożyć na 2 godziny do lodówki. Rozwałkować połowę ciasta, wyłożyć nim tortownicę. Posmarować surowym roztrzepanym białkiem i ponakłuwać widelcem. Piec 15 minut w temp. 160°C. Na podpieczonym cieście ułożyć jabłka, przykryć resztą rozwałkowanego ciasta, 
piec godzinę w temp. 160°C. 


Zrobiłam dziś na wielką prośbę mojego synka dlatego, że dysponowałam jabłkami właśnie. Nie pokroiłam jabłek w połówki lecz potarłam na plastry.
Ciasto wyszło mi dosyć sypkie, dalekie od możliwości złączenia w kulkę
oraz powałkowania. Wzięłam więc połowę moich "okruchów", wykleiłam nimi tortownicę, resztę pokruszyłam po prostu na wierzch w pyszną kruszonkę.
Po upieczeniu stwierdziłam stanowczą przesadę w ilości  cukru (dosłodziłam troszkę jabłka, w sumie niepotrzebnie).
Ogólne wrażenia smakowe doskonałe, dzieci wylizały talerzyki :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz