Wiosna

Wiosna

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Kiszony barszcz na zdrowie!!!

W zimie ratujemy się przed przeziębieniem na wszelkie możliwe,naturalne sposoby. Jednym z nich może być regularne picie kiszonego barszczu,który jest orzeźwiający i lekko kwaskowaty.
Po prostu samo zdrowie!

Barszcz kiszony :

1 słój 3-litrowy
1,2 kg buraków
10 ząbków czosnku
2 kulki ziela angielskiego
1 listek laurowy
2 łyżki soli
0,5 łyżeczki cukru
1 kopiasta łyżeczka ziaren kminku 

Przygotowujemy przegotowaną wodę w ilości ok.2,5 litra,sypiemy do niej sól i cukier,odstawiamy do przestygnięcia. Buraki myjemy,
obieramy ze skórki i kroimy w sporą kostkę.Czosnek obieramy i wrzucamy do
słoika razem z burakami. Wsypujemy przyprawy i całość zalewamy wodą do
pełna. Słoik przykrywamy pokrywką lub talerzykiem i odstawiamy w zaciszny
kącik kuchenny na jakiś tydzień.Możemy od czasu do czasu zamieszać nasz
barszczyk. Kiedy pojawia się pianka,a nawet biały nalot, robimy test smakowy.
Jeśli barszczyk jest już lekko gazowany ,znaczy,że jest gotowy do przelania
go w butelki.Będzie go jakieś 2,5 litra.Pijemy go zatem regularnie na zdrowie!
Jakieś pół szklanki dziennie przed posiłkiem jest najlepszym lekarstwem na
brak odporności. Polecam również wykorzystanie pozostałych buraczków,
wrzucamy więc do naszego słoja z odcedzonymi buraczkami :
3 suszone grzybki
listek laurowy
kulkę ziela angielskiego
pół łyżeczki cukru
Całość zalewamy tym razem wrzątkiem,
tyle,aby przykryło buraczki. Kładziemy pokrywkę na 
słój i czekamy do następnego dnia. Taki lekki barszczyk możemy z powodzeniem wykorzystać jako zupę z uszkami,jest mniej kwaśny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz