Wiosna

Wiosna

piątek, 7 czerwca 2013

Pszenny chlebek śniadaniowy

Upiekłam ten chlebek z ciekawości i chęci spróbowania czegoś nowego.
Chleb jest bardzo prosty i szybki do wykonania, wspaniale smakuje
z masłem lub dżemem, jak również jako dowolna kanapka, ponieważ
jego smak jest neutralny. Można go również włożyć do tostera.
Przepis znalazłam tutaj .

Pszenny chlebek śniadaniowy:

3 filiżanki* mąki pszennej
1 łyżka cukru
1½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki sody
1 łyżka suchych drożdży
1 filiżanka mleka
¼ filiżanki wody
2 łyżki oliwy lub oleju

Mąkę, cukier, sól, sodę oraz drożdże mieszamy w misce. 
Mleko, wodę oraz oliwę mieszamy w osobnym naczyniu i podgrzewamy
do temperatury ok. 50°C . Wlewamy płyn do miski z mąką i dodatkami.
Mieszamy, najlepiej mikserem z hakami, ok.1 minutę . 
Ciasto przekładamy do formy keksowej (moja ma 23cm x 10cm)
wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Moja forma jest
silikonowa, więc jej nie smarowałam. Ciasto wyrównujemy, 
przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę .
Powinno wyrosnąć aby lekko wystawało ponad foremkę kiedy spojrzymy
z boku. Nagrzewamy piekarnik na 220°C (załączyłam grzałki góra-dół).
Chlebek pieczemy ok.25 min. aż wierzch zbrązowi się. 
Po upieczeniu można posmarować wierzch chleba wodą ,będzie 
ładnie błyszczący.
Odstawiamy chlebek w foremce na kratkę , po 5 minutach wyjmujemy
z foremki i studzimy na kratce . 

* filiżanka o pojemności ok. 280 ml







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz